MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

Cvičení pro psychohygienu - automatické psaní a mluvení

Tipy a cvičení pro psychohygienu, které vám pomohou uvolnit napětí, vyrovnat se s emocemi a získat větší klid v duši.


Každý z nás má období, kdy se potýká s vnitřními myšlenkami a pocity, které mohou zatěžovat naše duševní zdraví. Nabízím vám zde jednoduchá cvičení, která sama používám. Umožní vám prozkoumat své emoce, vyjádřit je a tím se vnitřně uvolnit. Věnujte si čas pro sebe a objevte, jakým způsobem můžete aktivně přispět ke své psychohygieně. 

automatické psaní

Vše si vypište! Automatické psaní je velice uvolňující cvičení, pokud cítíte, že toho máte v "sobě" moc. Pořád se vám opakuje v hlavě daná situace nebo myšlenka? Už jste ji sdíleli s kamarádem, ale vlastně se vám nijak neulevilo? Automatické psaní je skvělé tím, že si můžete vypsat cokoliv, co vás napadne, aniž byste řešili, zda vás za vaše myšlenky a slova bude kdokoliv soudit, a to je velmi osvobozující, protože život není dokonalý. Pokud máte v hlavě "neodvratnou" myšlenku, tak už prostě existuje a tato myšlenka si přeje, abyste ji nějakým způsobem integrovali a věnovali jí "opravdu" pozornost a přistoupili k ní vědomě.

Automatické psaní nemá žádná pravidla ani algoritmus. Jednoduše si vezměte papír nebo notebook a pište. Vypište cokoliv, co vám přichází na mysl, i když se to může jevit nesmyslné. Nesnažte se nic během automatického psaní chápat. Dovolte si plynout s myšlenkami a pište tak dlouho, jak je to potřeba. Až ucítíte, že je konec, poznáte to tak, že už dál nebude potřeba psát. Na závěr vám může přijít rozřešení nebo nějaký "AHA" moment, a také nemusí. Přistupujte k sobě a k psaní nenuceně. Toto cvičení můžete opakovat kdykoliv a na jakékoliv téma.

 

Dbejte na to, aby váš dopis zůstal v bezpečí. Pokud jste zvolili psaní na počítači, tak například já osobně používám aplikaci Evernote, kterou mám zabezpečenou heslem. Papír můžete po dopsání hned nebo po nějaké krátké době spálit nad ohněm. Oheň vaše slova transformuje a vy u tohoto "obřadu" můžete prožít svoji emoci spojenou s tématem. Může to být vztek, smutek, radost, odpuštění, cokoliv.

Automatické mluvení

Pokud nemáte náladu nebo chuť psát, můžete mluvit. Nalezněte místo, kde máte klid a soukromí, a mluvte. Začněte a klidně povídejte páté přes deváté. Vyjádřete vše, co ve vás dřímá a co nechcete nebo nemůžete nikomu jinému vyslovit z osobních důvodů. Silnější zážitek to je, když mluvíte sami k sobě před zrcadlem a pozorujete, jak na věty a slova reaguje vaše tělo. Můžete mluvit tak dlouho, dokud vás to přestane bavit. I tuto techniku můžete opakovat.

Vědomé stěžování

Ať už psaním nebo mluvením, můžete použít techniku vědomého stěžování. Dopřejte si čas pro sebe na místě, které vám vyhovuje, a začněte frází: "Teď si vědomě stěžuji!" a pokračujte. Poté, co vypíšete nebo oslovíte stížnost, zaměřte se na své pocity a identifikujte emoci, kterou cítíte. Můžete vnímat i své tělo a najít místo, které s danou stížností nejvíce souvisí. Na závěr můžete opět dojít k nějakému rozhodnutí nebo k nějakému činu, který vám s danou stížností pomůže.

Pokud máte špatnou náladu, máte plné právo si postěžovat. Těmito technikami neublížíte ani nezraníte pocity druhých lidí. A protože tyto techniky provádíte o samotě, nehrozí, že byste se před někým ztrapnili. S respektem k sobě můžete "vyventilovat" to, co potřebujete, a pročistit svůj systém, obnovit svůj vnitřní tok a cítit se lehčí.

 

Na závěr PODĚKUJTE sami sobě za to, že jste si dovolili své emoce vyjádřit, a ukončete to nějakým hezkým nebo vtipným gestem.

Cvičeními obnovíte svůj vnitřní proud, opět vyjádříte pravdu, vyčistíte stůl a získáte důležitý oddechový čas.

Lidé, kteří tuto techniku vyzkoušeli, byli překvapeni, že stěžování neprohlubuje jejich pocit stagnace. Ve skutečnosti má právě opačný účinek, protože nabourává ustrnutí a potlačování emocí a umožňuje otevřeně pojmenovat věci tak, jak jsou, bez následků.

 

Pokud dlouhodobě cítíte neklid a napětí, je v pořádku požádat o pomoc. Jako osobní koučka vám ráda pomohu získat životní nadhled a dosáhnout spokojenějšího a vyváženějšího života.
 

Mischel Vojnarová

Certifikovaná koučka Mindset Coaching a specialistka Neurografiky®

------------------------------
Inspirace z knihy: Řeč emocí, Karla Mc. Larenová