MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

Core Self - Vnímání jádra svého lidského já

Koncept Core Self vychází z předpokladu, že: ,,Každý z nás má hodnotu jako člověk sám o sobě bez ohledu na to, co dělá, jestli je oblíbený, má úspěch nebo ne. Neznamená to, že se nemáme snažit být dobří. Důležité je nečerpat sebevědomí jen zvenčí, tj. ze zaměstnání, sportu, důležitých přátel a dalších symbolů, kterými se obklopujeme, ale i z toho, že jsme hodnotní sami o sobě jako lidské bytosti.“

Vnímání svého vlastního já a své hodnoty, hraje důležitou roli i vnímání našeho ega a naše hraní ,,rolí“. Ego většiny lidí se identifikuje se symboly mimo sebe sama. Podporuje nás v tom i naše „rakousko-uherská“ kultura a je to vidět na zvyklostech, jak se necháme oslovovat podle funkcí, které zastáváme, nebo titulů, které nám byly uděleny: „pane doktore“, „pane řediteli“, „pane režisére“, „pane redaktore“ atd.

 

Mimo naše zaměstnání se naše ego běžně identifikuje i s úspěchem v oblastech, jako je sport, partner, rodina, přátelé, a velmi často bohužel i se statusem spojeným s různými předměty. Tento postoj nás nutí hrát sobě i ostatním zvolenou roli. Dáváme tak sami sebe pod tlak, být za každou cenu v dané oblasti úspěšný, vlastnit ty správné věci nebo držet si za každou cenu nějakou pozici v zaměstnání.

Tento tlak už sám o sobě nejenom snižuje kvalitu našeho života, ale velmi často snižuje i náš pracovní nebo sportovní výkon. Opravdové problémy pak nastanou, pokud se oblast, se kterou se identifikujeme, nějak dramaticky změní nebo nevyvíjí tak, jak jsme si představovali. Pokud se náš dosavadní život opíral o tyto konkrétní symboly a my je najednou ztratíme (např. přijdeme o místo v zaměstnání, prohrajeme nějaký zásadní sportovní zápas, odejde nám partner, už si nemůžeme dovolit koupit každé dva roky nové luxusní auto), naše ego se většinou zhroutí.

 

Pokud se vám podaří vidět vaši hlavní hodnotu v tom, že jste člověk, zbaví vás tento postoj zbytečného tlaku a udělá vaše sebevědomí imunní vůči eventuálním neúspěchům. Je hodně pravděpodobné, že tento přístup přispěje i k vašemu celkovému uvolnění a tím zvýší pravděpodobnost, že budete celkově spokojenější a úspěšnější.

Potřebujete s nastavením vlastní hodnoty a uvolněním v životě pomoci?
 

Ráda se s Vámi setkám na úvodní schůzce zdarma online nebo v Ústí nad Labem,
 

Mischel Vojnarová

Certifikovaná koučka Mindset Coaching a specialistka Neurografiky
--------------------------------------
Zdroj z knihy: HLAVA. Černohorský Ivan, 2020