MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

MISCHEL VOJNAROVÁ

neurografický koučink

4 prvky pro psychohygienu v každodenním životě

Jaká vás napadne první myšlenka, když se řekne psychohygiena?
 

Psychohygiena v překladu znamená péči o duševní zdraví. Ale proč bychom měli vůbec o duševní zdraví pečovat?
 

Můžeme si rozdělit život na základní kvarteto - čtveřici, kterou pro něj potřebujeme: tělo, mysl, pocity a duše. 

Péči o tělo si dokážeme lehce představit, staráme se o vnější i vnitřní zdraví. Ale co naše mysl?
 

Mysl používáme každý den a patří mezi nejdůležitější aspekty našeho života. Právě mysl nás neustále zaměstnává různými myšlenkami a rozhodnutími. Někdy se v tom všem ztrácíme, aniž bychom si uvědomili, kde naše mysl celý den pobývá.
 

A co pocity? Dnes se často snažíme vše vysvětlovat rozumem a obhajovat slovy. Ale někdy by stačilo jen říct: "Cítím to takhle". Zkusili jste někdy naslouchat svým pocitům bez dalšího vysvětlování? Pocity jsou silně propojené s naším tělem a dokáží nám rychleji než rozum říct, co nám vyhovuje a co ne.
 

Ať už se jedná o tělo, mysl nebo pocity, vše je spojeno dohromady duší. Abychom se duševně cítili zdravě, potřebujeme propojit všechny tyto části našeho bytí.

 

 ,,Tělo je moudré”

 ,,Mysl stabilní”

 ,,City a emoce jsou léčivé”

 ,,Vize osvobozující” 

Zeptejte se během dne svého těla: Co potřebuješ? Možná zjistíte, že vaše tělo potřebuje relaxaci, pohyb nebo chvíli odpočinku u okna, kdy se podíváte ven.
 

Stejně tak se zeptejte své mysli: Co si přeješ? Možná zjistíte, že máte hlavu plnou myšlenek a potřebujete je někam vypsat, nebo že si přejete pár minut klidu bez myšlenek.
 

Pocity. Snažte se je identifikovat a zeptejte se sami sebe, co potřebujete, abyste se cítili lépe. Možná vás napadne otázka: Co můžu udělat, abych se cítil šťastnější a spokojenější?
 

Pamatujte, že i malé věci dokážou udělat velký rozdíl.

Pokud již nějakou dobu zvažujete odbornou pomoc, doporučuji ji vyzkoušet. Sama jsem si prošla cestu s terapeutem, koučem a dalšími průvodci, kteří mi pomohli.

Přeji krásný den a těším se!

Mischel Vojnarová

Certifikovaná koučka Mindset Coaching a specialistka Neurografiky